Regimul alimentar in anemii

· diete, sanatate
Autori

Dupa ce medical v a diagnosticat cu anemie ,regimul dumneavoastra alimentar trebuie sa suporte mici modificari,pentru a ajuta organismul sa si ia ratia zilnica de fier din alimentatie pentru a corecta deficitul de fier din sange.Alaturi de tratamentul instaurat cu suplimente pe baza de fier trebuie adoptata o dieta bogata in alimente care contin fier.Iata cateva dintre cele mai uzuale alimente care ne sunt la indemana si cu care putem forma meniuri zilnice bogate in fier.
-organele de animale(ficat ,rinichi,inima)
-carnea in special de vita(ficatul de vita este foarte bogat in fier)
-ouale in special galbenusul
-pestele si fructele de mare
-legumele cu frunze verzi(spanac,brocoli,mazarea,varza)gatite pe abur pentru a concentra fierul,si sunt bogate si in acid folic,marker important in anemia prin deficit de vit B12 si acid folic.
-cerealele(paine de secara,paine integrala,)linte,,drojdie
-smochine,stafide,alune,fructe(macese,mure),nuci
-mierea si produsele apicole derivate
Absorbtia fierului este crescuta in prezenta vitaminei C,este recomandat aport de suc de fructe ,in special citrice bogate in vitamina C,suc de portocale,lamai(limonade),consunat inainte de a administra tableta de fier,pentru a-i creste absorbtia in mod cat mai natural.
Pentru tinerele mamici este important sa se stie faptul ca alaptatul la san scade incidenta aparitiei anemiei la bebelusi,insa exista si formule de lapte praf bogate in fier si elemente esentiale pentru bebelusii diagnosticati cu anemie sau a caror mamici au optat pentru trecerea lor pe formule de lapte praf.
Corectarea anemiei necesita rabdare ,perseverenta in regimul alimentar,rezervele de fier se pot corecta in cateva luni ,in functie de deficitul fiecarei persoane,insa pentru a ramane la valori constante este necesar continuarea tratamentului pentru inca cateva luni .

Lasă un comentariu