Constipatia

· sanatate
Autori

Episoadele  de constipatie sunt datorate fie unei diete inadecvate asociata cu sedentarism,fie unor situatii mai speciale cum sunt perioada concediilor cand stilul de viata alimentar poate suferi modificari sau pe parcursul unei calatorii cand se consuma mai multa hrana rece.
Simptomul de baza este lipsa scaunului pe parcursul a 3-4 zile .Absenta scaunului intr o zi nu inseana neaparat constipatie.Constipatia este favorizata de un regim alimentar dezechilibrat ,sarac in fibre si in miscare fizica si bogata in grasimi,oua,carne.Curele de slabire sunt sarace de obicei in fibre si nutrienti ,fapt ce favorizeaza dereglarea tranzitului intestinal ,fapt intalnit mai des la femei decat la barbati.
Medicatia antidurere, analgezicele, antispasticele ,antihipertensivele ,diureticele ,antidiabeticele, medicatia antiparkinson,medicatia bogata in fier,disfunctiile tiroidei favorizeaza incetinirea miscarilor colonului si implicit abuzul de laxative favorizeaza aparitia constipatiei.Unii pacienti suferizi de sindromul de intestin iritabil pot prezenta episoade de diaree,urmate de episoade de constipatie,acestora stilul de viata ,stresul si dieta necorespunzatoare,sunt factori care provoaca patologia colonului iritat.
In mod normal episoadele de constipatie sunt trecatoare ,si depind de dieta si lipsa de exercitii fizice,corectarea acestor factori readuc organismul la starea lui de bine,iar aceste simptome dispar.
Se poate apela la ceaiuri laxative de crusin,senna,aloe, tablete cu substanta activa bisacodil,sau supozitoare cu glicerina care inmoaie bolul fecal usurand defecatia.Administrarea de laxative trebuie sa se faca pe o perioada de timp restransa,si doar daca este necesar,abuzul de laxative poate avea ca efect secundar aparitia constipatiei cronice.
Este necesara corectarea alimentatiei cu alimente bogate in fibre:paine cu cereale si seminte ,tarate,(care se vor hidrata-)fructe cu coaja(mere,pere), iaurt bogat in probiotice care va corecta tranzitul intestinal.Se poate face o cura de iaurt zilnic pe stomacul gol,pentru a ajuta la reintroducerea in tractul intestinal a unor bacterii necesare bunei functionari,refacand flora intestinala.Si sa nu uitam HIDRATAREA corespunzatoare,prin aport de supe,ciorbe ,compot ceaiuri.
In cazul in care acesta problema de tranzit nu se corecteaza prin aceste metode la indemana oricui este necesar un consult de specialitate ,pentru a exclude eventualele patologii ale colonului si pentru a se instaura o conduita terapeutica adecvata .
La copii este necesar consultul de specialitate daca problema se prelungeste si depaseste 3-4 zile.La nevoie se poate folosi supozitoarele cu glicerina pentru copii,ceaiurile medicinale usor laxative de musetel,chimin,anason.

Lasă un comentariu