Metode contraceptive

· sanatate
Autori

Metode contraceptive

Am scris acest articol dupa ce am fost la un simpozion medical in care se prezenta o statistica dramatica  cum ca in Romania de astazi zilnic se fac 350 avorturi in clinicile de stat ,fara cele private,deci numarul este undeva mai mare.Haideti sa ne informam cu totii si sa reducem acest numar  exista o multime de metode contraceptive care au ca rol reducerea numarului de sarcini nedorite si reducerea transmiterii bolilor cu transmitere sexuala.

  1. contraceptivele orale  simple sau combinate  sunt cele mai folosite in intreaga lume.Recomandarea lor se face fie din cabinetele de planning fie din partea medicului ginecolog.Unele contraceptive orale pot fi achizitionate din cabinete planing la preturi mult mai mici iar pentru eleve ,studente unele sunt gratuite.

-avantaje:      

  –reduc fluxul sangvin si regularizeaza ciclul menstrual

  -trateaza chisturile ovariene

  -scad riscul aparitiei cancerului ovarian

 -reduc dismenoreea

dezavantaje: 

 -reactiile adverse care pot aparea in primele 3 luni de la inceperea administrarii:greata,usoara tensiune mamara,dureri de cap,scaderea libidoului.

-ulterior aceste reactii adverse se raresc si dispar,pentru a diminua incidenta reactiilor adverse (greata)administrarea pastilelor se poate face seara inainte de culcare preferabil la aceasi ora.

2.Dispozitivele intrauterine-sunt adresate femeilor adulte ,sunt  dispozitive de dimensiuni mici care sunt plasate in interiorul uterului cu scop contraceptiv.

Actioneaza prin inhibarea spermatozoizilor de a traversa cavitatea uterina ,inhiband fertilizarea  sau prin ingrosarea mucusului cervical.Este necesar control ginecologic,iar insertia dispozitivului se face de catre medicul specialist.Acesta este cel care va recomanda  tipul de dispozitiv .

Aceste dispozitive pot fi din cupru sau cu cu continut de hormoni,cu eficienta intre 5-10 ani.

Reactiile adverse care pot aparea sunt :sangerari mai abundente care pot duce la anemierea pacientei,rareori infertilitate,boli inflamaorii pelviene,anexite,micoze,uneori in cazul menstruatilor abundente poate fi expulzat,si trebuie retinut faptul ca nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

3.Inelul vaginal contraceptiv:-este un contraceptiv hormonal combinat,facut dintr un polimer.Inelul este lasat in vagin timp de 3 saptamani , dupa care este extras timp de o saptamana timp in care se permite instalarea  menstrei.Acest inel contraceptiv permite eliberarea de doze mici de etinilestradiol si etanogestrel mentinand un nivel hormonal scazut dar stabil.Este to metoda contraceptiva moderna care se adreseaza tinerelor si femeilor moderne ,care uita sa si ia zilnic tableta contraceptiva.

4.Alte metode:

-prezervativul :care este bariera mecanica singura metoda pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinii nedorite

-prezervativul pentru femei

-diafragma:-dispozitiv in forma de cupola cu continut de spermicid,amplasat astfel incat sa acopere colul uterin

ovulele cu spermicide: Ofera o protectie de cateva ore3-4 ore daca sunt inserate inaintea unui act sexual cu 10-15 min.

        5.   In viitor se preconizeaza aparitia pastilei contraceptive destinate domnilor,precum si a altor metode noi .

Pentru contraceptia de urgenta va invit sa va informatii in articolul „Contraceptia de urgenta”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: