Vitaminele si rolul lor

· sanatate
Autori

Vitaminele sunt substante organice necesare organismului pentru o buna functionare.organismul fie le sintetizeaza fie sunt aduse din exterior prin intermediul alimentelor.Cantitatile de vitamine necesare organismului sunt mici in cazul in care prin alimentatie  sau sinteza aceste cerinte nu sunt acoperite ,apare carenta vitaminica –se instaleaza starea de hipovitaminoza.

1.Vitamine liposolubile

1.1.Vitamina A –denumita si vitamina antixeroftalmica-nu este sintetizata de catre organismul uman ,insa acesta poate transforma provitaminele in vitamina A

Surse:

-animale:oua,peste,unt,branza,ficat

-vegetale:fructele ,morcovi,rosii

 Roluri:

-Amelioreaza vederea crepusculara-ajuta la formarea pigmentilor fotosensibili care asigura vederea diurna si colorata

-asigura elasticitatea mucoasei si a tegumentelor

-anticanceros-inhiba cresterea tumorilor,opreste evolutia celulelor maligne.

-necesar pentru cresterea oaselor si tesuturilor noi

-antioxidant-stimuleaza formarea de anticorpi

 Indicatii:

-diverse afectiuni muco-cutanate:dermatoze,Xeroftalmie,conjunctivite,

Carente :

-scaderea acuitatii vizuale-

-uscarea si ingrosarea pielii si tegumentelor

-par,unghii,

-tulburari psihice

-acnee

-diminuarea cresterii la copii si adolescenti

 1.2.Vitamina D

Vitamina D-este sintetizata la nivelul pielii,este numita si vitamina antirahitica

Surse:ficat,peste gras,galbenus de ou,branza,,unt,lapte.

Roluri :

-intervine in absorbtia calciului,la valori scazute ale calcemiei,sub actiunea vitaminei D ,au loc cresteri ale valorilor  implicit depunere de calciu in oase

 Indicatii :

-rahitism-la copil,osteomalacie la adult,hipocalcemie,osteoporoza,osteomalacie,forme usoare-medii psoriazis-indicata sub forma de diversi precursori unguent.

 1.3.Vitamina E

 Numita si vitamina antisterilitate,este o vitamina liposolubila.

Surse:

-uleiuri vegetale,cereale integrale,oua,grasimi animale,ficat ,carne,legume cu frunze verzi.

 Roluri:

-intervine in activitatea glandelor sexuale

-creste imunitatea la persoanele varstnice

-intervine in metabolismul seleniului

-activitate antiagregant plachetar.

 Indicatii:

-prevenirea accidentelor vasculare,scaderea riscului coronarian

-dermatoze

-prevenirea cancerelor-la barbati in special cancerul de prostata.

-sterilitate

 1.5.Vitamina K

Numita si vitamina antihemoragica,sau vitamina coagularii

Surse:

-uleiuri vegetale,spanac,rosii,carne de peste,

-organismul uman o sintetizeaza in flora intestinala.

Indicatii

-medicul este cel care identifica o eventuala carenta de vitamina K si stabileste o conduita terapeutica.

 2.Vitamine hidrosolubile

 2.1.Vitamina B1-tiamina

Surse:

-drojdia de bere,legume,nuci,organe de animale-ficat,rinichi,cereale nedecorticate,paine integrala.

Indicatii:

-prevenirea carentelor care produc boala Beri-Beri

2.2.Vitamina B2-riboflavina

Surse:

-lactate,drojdia de bere,pestele,ciupercile,ficatul,legumele verzi,oul,cerealele.

 2.3.Vitamina B3-Vitamina PP-

Surse:drojdia de bere,oua,lapte,peste ,legume verzi,carne,cereale.

2.4.Vitamina B5-acidul pantotenic

-apare sub forma de sare de calciu-nu este sintetizata de organism,este introdusa in organism o data cu alimentele sub forma de coenzima A.

2.5.Vitamina B6-piridoxina

Surse:

-galbenus de ou,carne,soia,nuci ,legume verzi,polen,cereale integrale,ficat,drojdie de bere.

 Indicatii:

-sindrom de malabsorbtie

-afectiuni cutanate:dermatite,acnee,glosite

-anemii microcitare

-pelagra

-afectiuni neurologice si psihice

-diabet zaharat

-astm bronsic

2.6.Vitamina B12-cobalamina

Surse :lapte ,oua,peste,ficat

Indicatii :

-in regimul alimentar al vegetarienilor-se indica aport exogen de vitamina B12

-aport deficitar

-anemie Bierman

-tulburari degestive c greaya ,voma ,varsaturi.

-neuropatii

-ciroza hepatica

-tulburari de crestere

-sindrom de malnutritie

2.7.Acidul folic

Surse :

-carnea,ficatul,drojdia de bere,vegetale

Indicatii :

-femei insarcinate,nou nascuti ,prematuri

-ciroza alcoolica,tratamentul alcoolismului.

-in tramentul anemiilor megaloblastice

 2.7.Vitamina C

 Vitamina antiscorbut.nu este sintetizata de om ,este adusa prin alimentatie in organism.

Surse:

-citrice,tomatele,varza,fuctele

Indicatii:

-efect antioxidant

-favorizeaza depunerea calciului in oase

-creste absorbtia fierului-indicat in anemii feriprive

-actiune antialergica

-favorizeaza vindecarea ranilor

-in stari astenice

-in sarcina-creste apararea imuna in cursul starilor gripale

In zilele noastre datorita unei alimentatii dezechilibrate -bogate in fast food si n mancare incalzita in cuptorul cu microunde,avitaminozele sunt in ce in ce mai prezente.Copii si varstnicii reprezinta cel mai sensibil segment.O alimetatie bogata in legume si fructe verzi ,carne diversificata ar trebui sa asigure ratia zilnica de vitamine si minerale,insa acest lucru lasa  de dorit.Tehnica de preparare prin fierbere ,la temperaturi ridicate precum si dezghetarea carnii intr un timp foarte scurt folosind microundele  distrug vitaminele iar organismul primeste prea putine elemente active,se instaleaza starea de astenie de irascibilitate de oboseala.Suplimentele nutritive existente pe piata sunt in masura sa asigure cantitatea necesara de vitamine organismului pentru buna sa functionare dar nu trebuie sa ajunga sa inlocuiasca  o conduita alimentara sanatoasa.Sunt remedii pe moment care imbunatatesc calitatea vietii dar nu trebuie folosite in exces.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: