Colesterolul

· sanatate
Autori

Colesterolul

Colesterolul este substanta de natura lipidica prezenta in toate celulele organismului.Provine 2/3 din sinteza de la nivelul ficatului,si 1/3din alimentatie.

Prezinta un rol important in structura tuturor celulelor,in sinteza unor hormone(corticosteroizi,sexuali),contribuie in metabolismul zaharurilor si grasimilor din organism.Colesterolul in exces –dislipidemia sau hipercolesterolemia joaca un rol negative in procesul de ateroscleroza.

Colesterolul este impartit in mai multe fractiuni in functie de densitate:

  • LDL –Colesterol sau colesterolul rau,acesta este responsabil de formarea placilor de aterom(val. Normale=115mg/dl)
  • HDL-Colesterolul sau colesterolul cel bun detine rol important in protejarea vaselor de sange in procesul de ateroscleroza.
  • Trigliceridele –fractiune de cholesterol care creste dupa consumul de dulciuri sau alcool

Aceste fractiuni de colesterol alcatuiesc colesterolul total.

Valorile normale pentru adulcti sunt:

Cholesterol total<190mg/dl

HDL –colesterol>60mg/dl

LDL-colesterol<115mg/ml

TG>150mg/dl

Cresterea colesterolului se datoreaza fie unei alimentatii nesanatoase ,fie unei predispozitii genetice.Obiceiurile alimentare nesanatoase se mostenesc din familie ,astfel ca exista posibilitatea ca si copii sa aibe valori ale colesterolului crescut.

Tratament:

  • -igieno-dietetic:

1.dieta-alimentatia echilibrata cu un aport caloric corespunzator nevoilor metabolice si cu un raport echilibrat in principii nutritive:

-grasimi 20% preferabil cele saturate(ulei de masline ,peste ,soia)

-hidrocarbonatele 60%-din fructe si legume

-proteinele15%-carne slaba peste ,pasare ,vita.

-fibre-cereale,fructe.

2.activitatea fizica –evitati sedentarismul-mers pe jos in ritm alert  45 min/zi

3.scaderea in greutate:ideal ar fi un indice corporal situat  sub 25.(calculul indicelui de masa se realizeaza astfel:greutatea in kg /inaltimea in metri *inatimea in metri)

4.fumatul-renuntarea la fumat in masura in care este posibil

5.consum redus de alcool:in doze mari poate creste valorile trigliceridelor

6.evitarea stresului. 

  • -tratamentul pe baza suplimentelor alimentare:

S-a observat actiunea acizilor grasi omega 3 in reglarea balantei cholesterol /trigliceride printr un fenomen observat in Groenlanda unde traiesc eschimosii ,care desi nu se hranesc echilibrat cu legume fructe,hrana lor fiind preponderant mult prea grasa ,sistemul lor cardiovascular este de cele mai multe ori rezistent si capabil la efort.O mare parte a alimentatiei eschimosilor consta in pesti de apa rece,a caror carne este bogata in acizi omega 3.Surse de pesti care traiesc in ape reci sunt:somon,hering,macroul.

  • -tratamentul medicamentos-initierea se face numai la indicatia medicului si corelat cu schimbarea stilului de viata.

Clasele de medicante reprezentative in acest caz sunt:

  1. Statinele:rosuvastatina si atovastatina
  2. fibratii-fenofibrat
  3. inhibitorii absorbtiei intestinale de cholesterol-ezetimib

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: