Imunitatea si probioticele

· sanatate
Autori

Imunitatea o definim  ca fiind apararea organismului fata de agentii nocivi ,(bacterii ,virusuri,medicamente,substante toxice din alimente si din mediu.).Atunci cand sistemul nostru imunitar se simte agresat de asa zisii agenti nocivi organismul secreta imunoglobuline ,celule cu rol de aparare(un fel de soldati).In organism zilnic se da o lupta  intre anticorpi celule specializate proprii si agentii externi.Imunitatea o mostenim de la parinti sau o dobandim in decursul vietii prin schemele de vaccinare obligatorii. Daca agentii patogeni patrund in organism in cantitati moderate ,organismul isi activeaza scutul de aparare si facem fata asaltului inamic,nu la fel putem spunem in cazul in care organismul este depasit de situatie,nu mai reuseste sa produca  suficienti anticorpi ,vorbim atunci de o imunitate aflata in scadere sau subreda.

Factorii care determina scaderea imunitatii sunt :stresul cotidian,poluarea,o alimentatie saraca in vitamine si minerale si bogata i acelasi timp de E-uri alimentare si conservanti nocivi organismului,sedentarismul,bolile de iradiere,unele medicamente si unele boli cronice.

Inca de la nastere ,odata cu primul alaptat ,mama ofera noului nascut ,colostrul,primul lapte si primul scut de aparare impotriva infectiilor si agentilor nocivi.Miliarde de bacterii continute in laptele matern  vor popula flora intestinala si vor veghea la buna functionare a sistemului imunitar.Alaptarea la san este primul drept al fiintei nou nascute.Copii alaptati la san s a dovedit stintifc vor avea o frecventa mai redusa de aparitie a diabetului zaharat,si vor fi protejati mult mai bine de bolile alergice .

Bacteriile care populeaza flora intestinala sunt in echilibru cu starea noastra de bine.O scadere a florei ,va duce implicit la dereglari gastrointestinale,dureri la nivelul aparatului digestiv(diaree,constipatie,meteorism).

Probioticele se gasesc in:iaurt,produse lactate obtinute pri fermentatie naturala (kefir),ceapa,usturoi ,praz,sucuri din fructe fermentate(must,vin),alge(chlorella,spirulina),drojdie de bere,brazeturi cu mucegaiuri nobile

Probioticele sunt indicate in stare de flatulenta,constipatie,sindrom de colon iritabil,candidoza digestiva,boli alergice (rinite alergice si astm bronsic),dermatita atopica,diverse eczeme,infectii urinare ,genitale,acnee,oboseala cronica,adjuvant in terapia cu antibiotice pentru inlaturarea efectelor nedorite(„anti” -impotriva  si” bios” -viata),impiedica dezvoltarea ciupercilor de tip Candida si a altor bacterii nocive E.Colli prin cresterea aciditatii mucoasei ,impiedicand astfel formare de flora patogena.Probioticele stau la baza sintezei anumitor vitamine din grupul vitaminelor B si vit.K.

Administrarea de probiotice se poate realiza fie prin alimentatie riguroasa bogata in alimente care le contin sau se pot administra probiotice existente pe piata ,sub forma de tablete masticabile,capsule,praf ,solutii de diverse concentratii in probiotice.

Probioticele reprezinta o grupa de suplimente alimentare,care tind sa echilibreze balanta natural,se impune totusi atentie in cazul pacientilor suferinzi de diabet zaharat,bolnavii de pancreatita si pacientii cu intoleranta la lactoza.

In cazul problemelor mai serioase ,si n cazul in care starea de sanatate nu este imbunatatita prin alimentatie corespunzatoare ,aport hidric adecvat, stil de viata sanatos,este recomandat sa cereti sfatul medicului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: